Begeleiding bij het Daytraden op de AEX & DAX index voor slechts €30,- p/m

Europese indices op winst...

Gepubliceerd op 2 november 2020 om 13:28

De Europese beurzen noteerden maandag rond het middaguur hoger.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 1,2 procent tot 346,42 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 1,9 procent op 11.772,23 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 1,6 procent op 4.667,26 punten. De Britse FTSE 100 noteerde 0,9 procent hoger op 5.626,03 punten.

De markt haalt steun uit beter dan verwachte Europese inkoopmanagersindices, nadat de aandelenmarkten eerder rond de slotkoersen van vrijdag of licht daaronder schommelden in aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen en vanwege zorgen over Britse lockdownmaatregelen.

Aan de vooravond van de Amerikaanse presidentsverkiezingen heeft voormalig vicepresident Joe Biden een voorsprong van circa 10 punten en een voorsprong van 6 punten in de zogenaamde 'battleground states', schreef The Wall Street Journal. Ook andere peilingen zijn over het algemeen positief over de kansen voor de Democratische uitdager, met uitzondering van een peiling in Iowa, waarin president Donald Trump een voorsprong van 7 punten heeft.

Daarnaast zijn er de aanhoudende zorgen over het coronavirus. De Britse premier Boris Johnson heeft een tweede lockdown aangekondigd voor het Verenigd Koninkrijk, die waarschijnlijk donderdag zal ingaan. De econoom Sanjay Raya van Deutsche Bank zei dat de Britse economie in november kan krimpen met 10 procent en dat het bruto binnenlands product in het vierde kwartaal met circa 2,5 tot 3,5 procent zal dalen.

"Door de strengere restricties zal de economische bedrijvigheid waarschijnlijk afnemen en dat zal waarschijnlijk op de korte termijn het belangrijkste thema op de markt zijn", zei marktanalist David Madden van CMC Markets. "De gezondheidscrisis veregert voor wat betreft nieuwe besmettingen en ziekenhuisopnames, en het gevoel heerst dat het eerst nog erger zal worden voordat de situatie zal verbeteren", voegde hij toe.

Op macro-economisch vlak werd maandag bekend dat de activiteit in de industrie van de eurozone in oktober harder is gegroeid dan verwacht. De inkoopmanagersindex voor de industrie steeg van 53,7 in september naar 54,8 afgelopen maand, terwijl de markt rekende op een indexniveau van 54,4.

De separate indexen lieten eenzelfde beeld zien. De groei in de Duitse industrie trok in oktober aan, waarmee het land opnieuw de sterkhouder in Europa was, evenals in Frankrijk, Italië, Spanje. In Nederlands vertraagde de groei echter, evenals in het Verenigd Koninkrijk.

De euro/dollar noteerde op 1,1652. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1656 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1647 op de borden.

Olie noteerde maandag tot 2,9 procent lager.

Bedrijfsnieuws
 
Met name de Britse luchtvaartsector is maandag volatiel vanwege de Britse lockdownmaatregelen. International Consolidated Airlines Group verloor 1,2 procent, terwijl Ryanair 3,7 procent steeg. De Ierse prijsvechter kwam met cijfers.

Air France-KLM noteerde rond het middaguur 6,0 procent hoger, ondanks het feit dat minister Wopke Hoekstra afgelopen weekeinde niet akkoord is gegaan met het herstructureringsplan van KLM, waardoor de luchtvaarder overheidssteun dreigt mis te lopen. De dwarsliggende piloten lijken evenwel toch bereid om water bij de wijn te doen.

Associated British Foods noteerde rond het middaguur vlak, nadat de retailer zei 57 procent van de verkoopruimte van Primark in Europa te sluiten als de Britse lockdown doorgaat.

Unibail-Rodamco-Westfield heeft in de eerste negen maanden van 2020 de huurinkomsten stevig onder druk zien staan, waardoor de winsten teruglopen. "Het herstel versnelde in september", merkte CEO Christophe Cuvillier op. Dat was ook terug te zien in de huurgelden die geïnd konden worden. Maar in oktober werden er weer nieuwe, strengere coronamaatregelen van kracht. "Dit benadrukt de noodzaak van het RESET-plan", aldus de topman. Het aandeel verloor 2,4 procent.

Ocado steeg 9,7 procent, nadat de Britse online supermarkt  zijn winstverwachting verhoogde en aankondigde twee robotbedrijven over te nemen.

Het Franse Sanofi heeft een bod uitgebracht op het in Amsterdam genoteerde Kiadis. Dit aandeel steeg 250 procent. Sanofi won 2,8 procent. 

Siemens Healthineers heeft de omzet en de winst in het afgelopen kwartaal onder druk zien komen te staan. Siemens Healthineers voorziet voor het boekjaar 2021 een vergelijkbare omzetgroei van 5 tot 8 procent, en een aangepaste winst per aandeel van 1,58 tot 1,72 euro per aandeel. Dat was een jaar eerder 1,61 euro. Het aandeel steeg maandag 0,3 procent.

Futures Wall Street
 
De Amerikaanse beurzen gaan maandag een hogere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteren tot 1,3 procent in het groen.

De toonaangevende S&P 500 index sloot vrijdag 1,2 procent lager op 3.269,96 punten. De Dow Jones index eindigde 0,6 procent in het rood op 26.501,60 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 2,5 procent tot 10.911,59 punten.


«   »