AEX opent naar verwachting vlak

Gepubliceerd op 7 december 2020 om 08:42

                                                                        AEX uurgrafiek...

De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting vrijwel vlak van start. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een verlies van 0,2 procent, maar is inmiddels weer iets opgelopen tot aan 614/615 . 

Afgelopen week koerste de AEX index op weekbasis nog 0,7 procent hoger naar een slotstand van 615,67 punten. De index deed het daarmee relatief rustig aan na de ongekend scherpe rally in de novembermaand, toen met name hoopgevend vaccinnieuws een aanjager was voor de internationale aandelenbeurzen. 

Een krimp van de dienstensector in de eurozone en een tegenvallend Amerikaan banenrapport onderstreepten afgelopen week nog maar eens de corona-impact op de economie. In het Verening Koninkrijk worden vanaf vandaag echter al burgers gevaccineerd met het vaccin van Pfizer. Wel worden er problemen gemeld met koelapparatuur en vervoer. 

Moderna maakte daarnaast afgelopen week nieuwe onderzoeksresultaten bekend rond zijn coronavaccin en die bevestigden een eerder aangekondigde werkzaamheid van ruim 94 procent, en ook dat de werkzaamheid langdurig is. Moderna doet inmiddels versnelde goedkeuringsaanvragen in de VS en Europa zodat het vaccin mogelijk spoedig verspreid mag worden.

Beleggers op Wall Street sorteerden vrijdagavond in ieder geval al voor op een succesvolle vaccinatie-campagne. Zowel de breed samengestelde S&P 500 index, de meer traditioneel samengestelde Dow Jones index en ook techbeurs Nasdaq, sloten allemaal op de hoogste stand ooit. 

Beleggers negeerden hiermee het tegenvallende Amerikaanse banenrapport voor november. "Beleggers vallen terug op de gewoonte om aandelen te kopen na slecht nieuws", merkte marktanalist David Madden van CMC Markets dan ook op. 

Het aantal banen steeg in november met 245.000, terwijl de markt rekende op een plus van 440.000. Marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade sprak van een enorme misser, maar zag geen reden tot zorg nu er vaccins tegen het coronavirus beschikbaar komen. Dit zou de Amerikaanse arbeidsmarkt op de langere termijn moeten ondersteunen.

Madden van CMC wees er bovendien op dat het tegenvallende banenrapport extra druk zet op beleidsmakers in Washington om een nieuwe stimuleringsdeal te sluiten. De afgelopen dagen groeide de steun onder zowel Republikeinse als Democratische beleidsmakers voor een steunpakket van 908 miljard dollar.

"Als er een overeenkomst komt, dan is de boodschap dat de Republikeinen en Democraten kunnen samenwerken", zei strateeg Luca Paolini van Pictet Asset Management. Hij meent dat als het eerste schaap over de dam is, er meer zullen volgen.

Ook de koersontwikkeling van de dollar is een indicatie van ontspanning onder beleggers. Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend op 1,2131 en de 'vluchthaven in onzekere tijden' geeft al sinds de Amerikaanse verkiezingen duidelijk terrein prijs. Begin vorige maand stond er nog een stand van 1,1624 op de borden.

Azië en olie

In Azië noteren de hoofdbeurzen vanochtend overwegend lager. De negatieve uitschieter is de beurs in Hongkong met een verlies van 1,4 procent. De grondstofgevoelige beurs in Sydney wint daarentegen ruim een half procent. 

De Amerikaanse ruwe olieprijs koerste afgelopen week op weekbasis 1,6 procent hoger naar 46,26 dollar. 

Oliekartel OPEC en zijn bondgenoten spraken donderdag af om de gezamenlijke productie vanaf januari met 500.000 vaten per dag te verhogen. Dat betekent dat er dan per saldo dagelijks 7,2 miljoen vaten minder worden opgepompt. OPEC+ pompt nu nog dagelijks 7,7 miljoen vaten per dag minder op.

De markt interpreteerde dit als meevaller omdat eerder dit jaar was afgesproken om vanaf 2021 nog maar 5,8 miljoen vaten per dag minder op te pompen.

Volgens Marshall Gittler van BDSwiss Group kon de groep geen overeenstemming bereiken over het verlengen van de bestaande afspraken dus er is gekozen voor de toename van 500.000 vaten per dag waarna elke maand een bijeenkomst wordt gehouden om de zaken te evalueren.

Agenda

De komende beursweek staat vooral in het teken van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank, terwijl er verder aandacht zal zijn voor de naderende Brexit-deadline en nieuwe ontwikkelingen rond coronavaccins. 

De ECB zal aanstaande donderdag vermoedelijk met meer monetaire verruimingsmaatregelen komen om de economie en inflatie in de eurozone te ondersteunen tijdens de crisis.

Naast het rentebesluit van de ECB zullen ook de gesprekken over een handelsdeal tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk komende week veel aandacht krijgen van beleggers, gezien de met rasse schreden naderende deadline van 31 december 2020. 

Vandaag is de macro-economische agenda amper gevuld. 

Bedrijfsnieuws

Het vanuit Londen opererende hedgefonds Winterbrook Capital heeft in Amerika juridische stappen gezet om de overname van Altice Europe door topman en oprichter Patrick Drahi te ondermijnen. Dit schreef de Financial Times maandag.

European Investors-VEB is zeer kritisch op het bod van Next Private op Altice Europe en wil niet dat topman Patrick Drahi meestemt over het bod tijdens de komende aandeelhoudersvergadering. 

De handelsvolumes van contante effecten op Euronext zijn in november met dubbele cijfers gestegen, zowel in vergelijking met een maand eerder als op jaarbasis.

Galapagos haalde met de uitgifte van 70.925 aandelen ruim 2,6 miljoen euro op. Het uitstaande kapitaal werd verhoogd via de uitoefening van inschrijvingsrechten.

Stephanie Miller vertrekt per direct als CEO van Intertrust en zal worden opgevolgd door Shankar Iyer. Een directe aanleiding voor het vertrek van Miller na drie jaar werd niet genoemd.

Kiadis Pharma zal op een virtuele conferentie over hematologie een "indrukwekkend" resultaat laten zien van injecties met NK-cellen bij patiënten met een vorm van leukemie, R/R AML. 

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 eindigde vrijdag 0,9 procent in het groen op 3.699,12 punten en de Dow Jones index won 0,8 procent op 30.218,26 punten. De Nasdaq eindigde 0,7 procent in de plus op een slot van 12.464,23 punten.