Begeleiding bij het Daytraden op de AEX & DAX index voor slechts €30,- p/m

Beurzen blijven vlak in afwachting van de VS

Gepubliceerd op 7 december 2020 om 12:44

De Amsterdamse beurs doet het maandagochtend rustig aan. De AEX blijft schommelen tussen de op 612 en de weerstand op 615, wellicht wacht men de opening van de VS af, de S&P500 future heeft afgelopen nacht de 3700 getest en is vervolgens iets teruggezakt.

De beursagenda is maandag mager gevuld. De Chinese export bleek in november met meer dan 21 procent gestegen, veel harder dan een maand eerder of dan de import.

Ook de productie in de Duitse industrie deed het goed, met een stijging van 3,2 procent in oktober, na een opwaarts bijgestelde plus van 2,3 procent in september.

Verder zijn de gesprekken tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk over Brexit na een korte pauze weer opgepakt. Vanavond zullen voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen en de Britse premier Boris Johnson weer met elkaar bellen. Donderdag vindt een EU-top plaats en volgens marktkenners is dit feitelijk de deadline om tot een akkoord te komen.

"Dit zou de week van een deal moeten zijn", aldus valuta-analisten van ING. Het Britse pond noteerde vanochtend ruim een procent lager ten opzichte van de euro op 0,9117.

De euro/dollar handelde licht lager op 1,2095. Olie werd een procent goedkoper.

Stijgers en dalers

In de AEX ging Ahold Delhaize aan de leiding met een koerswinst van 1,7 procent.  ArcelorMittal en ASML volgden met een plus van 0,9 procent.

De meeste aandelen noteerden echter lager, met onderin NN en ING met verliezen van 1,4 en 2,2 procent. ABN AMRO daalde 1,3 procent. Mogelijk gaat het nog eens zes maanden duren voor banken weer dividend mogen uitkeren.

In de AMX was Fugro koploper met een koerswinst van 2,5 procent. De bodemonderzoeker is bezig met een claimemissie en herfinanciering van het bedrijf.

OCI steeg 1,1 procent en BAM daalde 1,4 procent. Basic-Fit leed het grootste verlies en werd 3,8 procent goedkoper.

Intertrust verloor 0,9 procent nadat bekend werd dat Stephanie Miller per direct is vertrokken als CEO van Intertrust en is opgevolgd door Shankar Iyer. Onverwacht en onduidelijk waarom, volgens analist Michael Roeg van Degroof Petercam. Hij vermoedt dat de raad van commissarissen ontevreden is over de prestaties van Intertrust en het aandeel. Een andere CEO zou hier verbetering in moeten brengen, denkt de analist.

Bij de smallcaps viel Vivoryon op met een koerswinst van 6,1 procent en Sif boekte een stijging van 3,7 procent. Lucas Bols werd 2,9 procent goedkoper. Afgelopen week was de destillateur nog een uitblinker met een weekwinst van 19 procent.


«   »