Beurzen in VS openen een fractie lager

Gepubliceerd op 7 december 2020 om 15:26

De Amerikaanse futures voorspellen maandag een lagere opening voor Wall Street. Richting de openingsbel noteerden de futures op de S&P 500 en de Dow Jones index 0,3 procent lager. De Nasdaq-future steeg fractioneel.

Vrijdag sloten de drie grote indexen nog op recordniveaus. Beleggers schudden daarbij een matig Amerikaans banenrapport van zich af en waren vooral optimistisch over het zicht op nieuwe stimuleringsmaatregelen. De Democraten en Republikeinen praten momenteel over een steunpakket van ruim 900 miljard dollar. Een concept wettekst zou deze week moeten verschijnen.

 

De afgelopen weken focusten de markten zich op positief nieuws rond coronavaccins, terwijl het aantal coronabesmettingen in de Verenigde Staten hard toenam. In de eerste dagen van december kwamen er gemiddeld circa 200.000 nieuwe gevallen per dag bij en ook het aantal sterfgevallen loopt harder op.

Zondagavond gingen in Californië nieuwe lockdownmaatregelen in, nadat het aantal opgenomen coronapatiënten in de VS een record bereikte.

Volgens marktstrateeg James McCormick van NatWest Markets zal een vaccin op de huidige derde golf in de VS weinig invloed hebben. "Het groeiplaatje voor de Amerikaanse economie ziet er op korte termijn niet zo rooskleurig uit."

Op macro-economisch vlak is het maandag rustig in de VS. De euro/dollar noteerde maandagmiddag op 1,2134. Olie werd circa procent goedkoper.

Bedrijfsnieuws

Beleggers zullen de ontwikkelingen rond de coronavaccins van Pfizer en BioNTech, en Moderna in de gaten houden. Donderdag start toezichthouder FDA met de beoordeling van het Pfizer/BioNTech vaccin en volgende week met dat van Moderna.

De aandelen van Pfizer en Moderna noteerden maandag in de elektronische handel keurig in het groen. BioNTech liet een procent liggen.

Het Duitse Bayer gaat kandidaatmedicijnen tegen longkanker en andere solide tumoren ontwikkelen, op basis van de T-cel immunotherapie van Atara Biotherapeutics. Atara lijkt maandag bijna 11 procent hoger te gaan openen.

Tesla steeg vorige week al boven de 600 dollar en lijkt de weg omhoog maandag te vervolgen. Het aandeel noteerde voorbeurs een procent in de plus.

Bij Exxon Mobil dreigt een proxy gevecht nu een nieuwe activistische belegger in de energiereus wil dat het bedrijf zich sneller transformeert. Investeringsfirma Engine No. 1 wil dat Exxon Mobil meer investeert in schone energie en tegelijkertijd elders in de kosten snijdt om het dividend te waarborgen. Exxon Mobil daalde voorbeurs 1,5 procent.

Aandelen Eastman Kodak stegen voorbeurs liefst 74 procent. Een toezichthouder van de Amerikaanse overheid heeft geoordeeld dat er geen fouten zijn gemaakt in het proces rond de toekenning van een overheidslening van 765 miljoen dollar. De U.S. Securities and Exchange Commission onderzoekt nog wel de omstandigheden rond de aankondiging van de lening en de daarop volgende flinke volatiliteit van het aandeel afgelopen zomer.

Google heeft ruzie met online conglomeraat InterActive Corp, volgens The Wall Street Journal. Google beschuldigt IAC ervan gebruikers van zijn browserextensies te misleiden en wil de extensies mogelijk verbannen uit Google Chrome. Maandag voorbeurs noteerde Google-moeder Alphabet licht in het rood.

De Chinese maker van elektrische voertuigen XPeng daalde voorbeurs ruim 7 procent. XPeng kondigde een emissie van 40 miljoen aandelen aan.

Airbnb wil de uitgifteprijs van zijn aanstaande beursgang verhogen naar 56 tot 60 dollar per aandeel. Dit meldde de Wall Street Journal maandag op basis van ingewijden. De IPO-prijs ligt momenteel op 44 tot 50 dollar per aandeel. De nieuwe bandbreedte geeft de online verhuurder van privéwoningen een waardering van 42 miljard dollar, aldus de zakenkrant. De definitieve uitgifteprijs wordt woensdag bekendgemaakt en donderdag is de eerste handelsdag in het aandeel Airbnb.

Ook maaltijdbezorger DoorDash maakt deze week zijn beursdebuut in New York. Bronnen meldden aan de Wall Street Journal dat ook hier de uitgifteprijs wordt verhoogd, van 75 tot 85 dollar, naar 90 tot 95 dollar per aandeel. Dit zou DoorDash een waardering geven van ten minste 36 miljard dollar. De definitieve IPO-prijs wordt dinsdag vastgesteld en de handel in aandelen DoorDash start woensdag.

Slotstanden

De S&P 500 eindigde vrijdag 0,9 procent in het groen op 3.699,12 punten en de Dow Jones index won 0,8 procent op 30.218,26 punten. De Nasdaq eindigde 0,7 procent in de plus op een slot van 12.464,23 punten.