Europese beurzen openen afwachtend

Gepubliceerd op 8 december 2020 om 09:48

Zowel de AEX als de Dax zijn vrijwel vlak van start gegaan, de indices bewegen op de korte termijn nog steeds binnen de ranges, op de middellange en lange termijn is de trend nog steeds long. Wellicht dat men wacht op de ECB die later deze week waarschijnlijk nog meer gaat stimuleren. Dit zou het extra zetje omhoog kunnen geven.

Maandag startte de AEX de handelsweek nog met een nipte winst van 0,1 procent op 616,20 punten, na een opleving richting de slotgong. De financiële waarden stonden onder druk, terwijl de techfondsen ASML en Adyen juist de kar trokken.

Op Wall Street sloten de hoofdindices maandagavond verdeeld. Hoofdgraadmeter S&P 500 daalde licht met 0,2 procent, terwijl techbeurs Nasdaq juist met 0,5 procent klom.

 

"De Nasdaq 100 zet opnieuw een record neer, terwijl de S&P 500 juist wat afkomt van de recordstand van vrijdag“, merkte marktanalist David Madden van CMC Markets op. Gesprekken over een steunpakket ter waarde van 908 miljard dollar gaven Amerikaanse  beleggers wat moed, voegde Madden toe. 

Een concept wettekst zou deze week moeten verschijnen. "Dat brengt schot in de zaak", aldus marktstrateeg Altaf Kassam van State Street Global Advisors.

De roep om een nieuw steunpakket vóór het einde van het jaar wordt steeds luider, nu de groei van de werkgelegenheid in de VS onder druk staat en het aantal Covid-19-gevallen blijft stijgen.

De afgelopen weken focusten de markten zich juist op positief nieuws rond de komst van verschillende coronavaccins. Zondagavond werden er in Californië evenwel nieuwe lockdownmaatregelen van kracht, nadat het aantal opgenomen coronapatiënten in de VS een record bereikte.

Volgens marktstrateeg James McCormick van NatWest Markets zal een vaccin op de huidige derde golf in de VS weinig invloed meer kunnen hebben. "Het groeiplaatje voor de Amerikaanse economie ziet er op korte termijn niet zo rooskleurig uit."

Analist Chris Beauchamp van IG merkte op dat aandelen flink zijn gestegen sinds oktober en dat veel goed nieuws al is ingeprijsd. "De maand december gaat evenwel vaak gepaard met seizoensgebonden rugwind en kapitaal dat de markt instroomt, waardoor de aandelenmarkten naar verwachting niet flink onderuit zullen gaan in de laatste dagen van het jaar”, zo voegde hij toe. 

Azië en olie

Ook in Azië komen de hoofdindices vanochtend niet echt van hun plaats. Sydney en Shanghai noteren nipt in het groen, terwijl Tokio en Hongkong licht in het rood noteren. 

JD Health International kende in Hongkong een voortvarend beursdebuut. Het aandeel van de online gezondheidstak van de Chinese retailer JD.com, één van de grootste e-commercebedrijven van China, koerste vanochtend maar liefst 54 procent hoger dan de uitgifteprijs, waarmee de onderneming gewaardeerd werd op een beurswaarde van ongeveer 36 miljard euro.

Een vat West Texas Intermediate werd maandagavond op de settlement 1,1 procent goedkoper op 45,76 dollar. Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend stabiel op 1,2118.

Beleggers hebben vandaag onder meer oog voor de definitieve economische groei in de eurozone in het afgelopen kwartaal, de Duitse economische indicator ZEW-index en het Amerikaanse ondernemersvertrouwen in het midden- en kleinbedrijf.

Bedrijfsnieuws

Berenberg startte dinsdag met het volgen van ASR Nederland met een koopadvies en een koersdoel van 41,70 euro. De analisten van de zakenbank verwachten een toenemend aantal overnames in de verzekeringssector. "De M&A-trein is pas net vertrokken", aldus de analisten.

Steeds meer aandeelhouders van Altice Europe keren zich tegen de overnameplannen van oprichter Patrick Drahi. Inmiddels hebben zich al vijf grote aandeelhouders gemeld en ook de Vereniging van Effectenbezitters is het oneens met de gang van zaken. De Amsterdamse Ondernemingskamer heeft op verzoek van een groep ontevreden aandeelhouders op 23 december een zitting gepland.

Alfen tekende een driejarige raamovereenkomst met British Gas voor de levering van EV-oplaadpunten voor hun eigen bedrijf evenals de klanten van moederbedrijf Centrica. 

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 verloor maandag 0,2 procent en de Dow Jones index leverde 0,5 procent in. Techbeurs Nasdaq steeg evenwel met 0,5 procent.