AEX opent hoger op 619...

Gepubliceerd op 9 december 2020 om 08:53

                                                                                               AEX uurgrafiek...

De Amsterdamse beurs gaat woensdag vermoedelijk een licht hogere opening tegemoet. Futures op de AEX noteerden ruim een half uur voor de openingsgong tot 0,4 procent in het groen. Op dinsdag eindigde de hoofdgraadmeter nog krap 0,1 procent hoger op 616,59 punten.

Een rally op de Aziatische beurzen na positief vaccinnieuws en berichten over de vooruitgang in de gesprekken over een steunpakket in de Verenigde Staten, zullen de Europese aandelenmarkten vermoedelijk goeddoen.

Op Wall Street werden daarnaast op dinsdagavond nieuwe recordstanden in de boeken gezet. De regering van Trump heeft Democraten een voorstel gedaan voor een steunpakket van 916 miljard dollar in de zoveelste poging om tot een deal te komen. Het voorstel, dat dinsdagavond werd gepresenteerd door minister van Financiën, Steven Mnuchin, kwam kort nadat de Democraten een voorstel van meerderheidsleider in de Senaat, Mitch McConnell, afkeurde waarin onder meer lokale overheden en hardgetroffen staten worden uitgesloten van steun.

Ook zou het Witte Huis er bij Republikeinen op aandringen een nieuwe ronde helikoptergeld van 600 dollar per persoon in het steunpakket op te nemen, zo lieten bronnen aan The Wall Street Journal weten.

Verder merkte IG op dat virusgerelateerde zorgen uit de markt lopen, nu het Verenigd Koninkrijk is begonnen met het vaccineren tegen Covid-19 en na signalen dat het vaccin van Pfizer en BioNTech op donderdag versneld zal worden goedgekeurd in de Verenigde Staten.

Volgens marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade blijven beleggers nerveus over de stijging van het aantal coronagevallen en hebben ze weinig zin om al te veel risico's te nemen. Met de goedkeuring van vaccins in de VS kan het sentiment echter zo weer omdraaien, aldus Aslam.

De januari-future voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot dinsdag 0,4 procent lager op 45,60 dollar op de New York Mercantile Exchange op de verwachting dat de verdere verspreiding van het coronavirus in de Verenigde Staten en Europa zal leiden tot meer economische beperkingen. In de Aziatische handel vanochtend koersten de olieprijzen nog eens 0,4 procent lager.

De euro/dollar noteerde op 1,2129. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2110.

De Duitse export bleek in oktober weer gestegen, maar wel minder hard dan in september. 

Beleggers kijken vandaag onder meer uit naar de wekelijkse hypotheekaanvragen, de groothandelsvoorraden en de olievoorraden in de Verenigde Staten. 

Ook zal de aandacht uitgaan naar de Brexit-gesprekken. De Brite premier Boris Johnson reist vandaag af naar Brussel om opnieuw te spreken met voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. "Het is moeilijk om de stemming in Brussel te peilen", aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets. "Er is evenveel optimisme als pessimisme en de uitkomst van de gesprekken kan alles zijn", aldus Hewson. Desondanks lijkt er volgens hem consensus dat er aan het einde van de maand toch een soort deal zal zijn, ondanks geruchten dat de kans op een no-deal steeds verder toeneemt.  

Bedrijfsnieuws

Adyen heeft met het Australische Hungry Jack's een samenwerkingsovereenkomst gesloten om het betalingsverkeer van de fastfoodketen te verbeteren. Financiële details werden niet gemeld.

Signify heeft woensdag een outlook afgegeven voor zowel dit jaar als de komende jaren in aanloop naar een beleggersdag later vandaag. Voor dit jaar mikt Signify op een vergelijkbare omzetkrimp tot 13,5 procent en een aangepaste EBITA-marge van 10,2 tot 10,6 procent. In de komende jaren kan de omzet op vergelijkbare basis tot 5 procent groeien en de marge tot 13 procent. Verder voorziet het lichtbedrijf meer synergievoordelen uit de overname van Cooper.

PostNL en de vakbonden BVPP, CNV en FNV hebben een definitief akkoord ondertekend over de nieuwe cao's voor medewerkers van PostNL en voor zaterdagbezorgers. De lonen zullen in twee jaar tijd met 5,5 procent stijgen en daarnaast is er een eenmalige betaling van 0,5 procent.

MEO, de Portugese dochter van Altice, gaat in beroep tegen een boete van 84 miljoen euro die het opgelegd heeft gekregen van de Portugese mededingingsautoriteiten. 

Koffiebedrijf JDE Peet's promoveert dankzij de kwartaalherweging van Euronext naar de index voor middelgrote ondernemingen AMX. Door de entree van JDE Peet's, dat in mei terugkeerde op de aandelenbeurs van Amsterdam, doet bouwbedrijf BAM een stapje terug naar de smallcap-index AScX. Neways Electronics valt daardoor weer uit de index voor kleinere fondsen. In de AEX vinden geen wijzigingen plaats.

Sanofi en Kiadis Pharma werken verder aan de overname van het Nederlandse biotechbedrijf door de Franse farmaceut en voldoen inmiddels aan de mededingingsvoorwaarden die aan deze overname gesteld worden.

Neways heeft Steven Soederhuizen voorgedragen als nieuwe COO. 
 
Slotstanden Wall Street

De S&P500 index steeg dinsdag 0,3 procent tot 3.702 punten, technologiebeurs Nasdaq klom 0,5 procent naar 12.583 punten. De Dow Jones index eindigde 0,4 procent hoger op 30.174 punten.