Beurzen openen licht lager na ECB

Gepubliceerd op 11 december 2020 om 08:40

                                                                                              AEX 15 minuut-grafiek

De Amsterdamse beurs doet vrijdag naar verwachting bij de opening een stapje terug. Futures op de AEX index noteerden ongeveer een uur voor de beursgong op een verlies van 0,2 procent.

Donderdag koerste de AEX in lijn met de ons omringende hoofdbeurzen al 0,3 procent lager naar 618,10 punten.

Beleggers waren donderdag vooral gericht op het rentebesluit van de Europese Centrale Bank. De ECB kondigde conform verwachting nieuwe stimuleringen aan, terwijl de rentes ongemoeid werden gelaten.

Het zogeheten Pandemic Emergency Purchase Programme werd verhoogd van 1.350 miljard naar 1.850 miljard euro. De looptijd werd verlengd naar ten minste eind maart 2022. Ook zal er langer geherinvesteerd worden.

Marktanalist David Madden van CMC Markets wees erop dat het PEPP in juni nog met 600 miljard euro werd verhoogd, dus dat dit een stap terug is en "dat suggereert dat de volgende ronde [stimulering], als die er komt, nog wat lager zal zijn."

In haar persconferentie maakte voorzitter Christine Lagarde ook bekend dat de ECB rekent op een economische krimp van 7,3 procent in 2020, gevolgd door een groei van 3,9 procent in 2021 en 4,2 procent in 2022. De inflatie blijft dit jaar steken op 0,2 procent en loopt vervolgens in de komende jaren op maar komt op de middellange termijn niet in de buurt van de ECB-doelstelling van rond de 2 procent.

"Met een verwachte inflatie van 1,4 procent in 2023, zijn de maatregelen van vandaag duidelijk niet genoeg", aldus econoom Carsten Brzeski van ING. Ima Sammani, valuta-analist bij Monex Europe, concludeerde daarentegen dat “over het algemeen lijkt de boodschap van de ECB te zijn dat het monetaire beleid zeer accommoderend blijft om de eurozone te helpen herstellen"

Wall Street en Airbnb

Op Wall Street sloten de S&P 500 en de Dow Jones index donderdagavond licht lager, terwijl techbeurs Nasdaq een half procent klom. 

Beleggers wachten nog altijd op nieuwe stimuleringsmaatregelen uit Washington. Die zijn nodig ook, nu het aantal coronabesmettingen hard oploopt in de Verenigde Staten, net als de ziekenhuisopnames en sterfgevallen. Op woensdag stierven er meer dan 3.000 Amerikanen aan het virus.

De eerste coronavaccinaties lijken ondertussen wel een kwestie van tijd; de FDA beoordeelt donderdag het vaccin van Pfizer en BioNTech en volgende week dat van Moderna

Na de spetterende beursgang van maaltijdbezorger DoorDash woensdag, met een bijna verdubbeling van de koers, was het donderdag de beurt aan Airbnb om beleggers van het eerste uur te plezieren.

Het aandeel ging donderdag naar de Nasdaq voor een uitgifteprijs van 68,00 dollar en sloot op zijn eerste handelsdag 113 procent hoger op 144,11 dollar. Met de emissie heeft de online verhuurder van privéwoningen minimaal 3,5 miljard dollar opgehaald. 

Airbnb wilde eigenlijk in februari naar de markt maar moest zijn plannen herzien vanwege de corona-pandemie. Daardoor kwamen de resultaten van het Amerikaanse bedrijf onder druk te staan. In het afgelopen derde kwartaal was sprake van herstel.

Azië en olie

De Aziatische beurzen laten vanochtend een verdeeld beeld zien. Hongkong en Seoel noteren in het groen, terwijl de Sydney, Tokio en Shanghai terrein prijs geven.

Een vat West Texas Intermediate werd donderdagavond op de settlement 2,8 procent duurder op 46,78 dollar, de hoogste stand in 9 maanden. Brent-olie was daarnaast voor het eerst sinds eind maart meer dan 50 dollar waard.

"Vaccinhoop wordt gezien als de belangrijkste drijfveer", aldus energie-econoom Hans van Cleef van ABN AMRO.

In de Aziatische handel vanochtend noteerde de Amerikaanse olie-future vlak. 

Beleggers hebben vandaag onder meer oog voor Duitse inflatiecijfers en het Amerikaanse consumentenvertrouwen. 

Bedrijfsnieuws

Randstad ziet de omzet in het vierde kwartaal sneller dan verwacht herstellen. Dit maakte de uitzender vrijdagochtend bekend. De autonome omzet verbeterde van een daling van 13 procent op jaarbasis in het derde kwartaal naar een min van nog maar 4 procent in oktober en november.

Fugro plaatste de aandelen waarvoor niet ingetekend was bij de claimemissie alsnog bij beleggers voor een prijs van 3,95 euro per aandeel.

ArcelorMittal sloot een overeenkomst met een Italiaanse staatsbedrijf en daarmee ook over de aankoop van de noodlijdende staalfabriek Ilva.

Ordina besloot tot een tussentijdse dividenduitkering van 9,5 cent per aandeel in contanten. Dit werd donderdag bekend na afloop van de jaarvergadering waarin het voorstel werd goedgekeurd.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 eindigde donderdag 0,1 procent in het rood op 3.668,10 punten en de Dow Jones index daalde 0,2 procent op 29.999,26 punten. De Nasdaq eindigde 0,5 procent in de plus op een slot van 12.405,81 punten.