Komende week in teken van FED en Brexit

Gepubliceerd op 12 december 2020 om 12:31

Beleggers kunnen komende week minder vuurkracht van centrale banken verwachten, de Federal Reserve wellicht uitgezonderd. Felle Brexit-gesprekken zorgen voor golven op de beurs. Kwartaalresultaten van uitzender Adecco en pakkettenbezorger FedEx moeten bevestigen wat Randstad meldde: economisch herstel komt sneller dan gedacht.

„De Federal Reserve zal benadrukken veel steun te blijven leveren. Zijn vorige voorzitter Janet Yellen treedt toe tot de regering Biden: de Fed gaat dus heel gecoördineerd samenwerken met de Biden en Yellen en zal niet nu al forse wijzigingen aankondigen”, blikt econoom Koen Bender (Mercurius Vermogensbeheer) vooruit.

De Federal Reserve zal woensdag bij het rentebesluit en de toelichting rust willen uitstralen, stelt ook analist Chris Turner van ING. Dat geldt donderdag eveneens voor de Bank of England, die de uitloop van de Brexit-gesprekken niet zal willen frustreren.

 

In Azië komen de centrale banken van China, Japan, Taiwan, Indonesië en Filipijnen bij elkaar. De markt kijkt uit naar de inschatting van het grote handelsblok dat Aziatische landen hebben gevormd. Maar ook zij zullen hun kruit droog houden, aldus ING.

 

De Brexit-onderhandelingen eindigen formeel op zondag. „Er is het risico dat de onderhandelingen tot na de deadline voortslepen”, waarschuwt Turner. „Een deal tussen de Britten en Europa is waarschijnlijker dan een no-deal.”

Tesla-tumult

De AEX-index ging deze week 0,2% achteruit bij 614,46 punten. Het is dit jaar na de coronacrash wel uit de verliezen gekomen (+1,2%). Betalingsverwerker Adyen presteerde met 10% koerswinst als beste aandeel in de week, en ook dit jaar: +149,9%.

De ’fundamentele keuze’ die Aegon-topman Lard Friese aankondigde, met een investeringsstop in enkele landen en afbouw van weinig winstgevende producten, maakte de Haagse verzekeraar op de beurs tot de grootste verliezer (-6,9%).

BAM verloor in de Midkap 13%. Vanaf 21 december vervangt JDE Peet’s de koninklijke bouwer, die naar de smallcapindex zakt, 1200 fte’s afstoot en €100 miljoen per jaar in kosten snijdt.

 

Tesla zal voor vuurwerk zorgen, denken marktvorsers. Op 21 december verhuist de batterijautomaker naar de S&P 500, de index met 500 grootste Amerikaanse ondernemingen gemeten naar marktkapitalisatie die met 1,1% weekverlies sloot, als meest waardevolle bedrijf ooit.

 

Indexvolgers moeten dan voor zeker $80 miljard aan aandelen Tesla verwerven. „Het is nog nooit gebeurd dat een fonds zo flink in de index komt”, aldus analist Corné van Zeijl van Actiam Vermogensbeheer die vooruitblikt. Om de al dure Tesla-aandelen te kopen, zullen indexvolgers overal aandelen vandaan moeten zien te halen bij kopers die ze alleen tegen een premie kwijt willen. Handelaren vrezen dan een zware golfslag van de ’grote wilde vis’ Tesla in een vijvertje.

"De woorden die Adecco kiest voor zijn vooruitblik zullen het sentiment in de markt maken"

Econoom Bender van Mercurius verwacht in de derdekwartaalcijfers van uitzender Adecco komende week de echo te lezen van wat Randstad vrijdag meldde: de wereldeconomie hervindt kracht.

„Uitzenders worden vroeg geraakt door de coronacrisis, maar bieden ook eerder herstel. Dat zie je altijd eerst bij de grote uitzenders als Adecco en Randstad. En de woorden die Adecco kiest voor zijn vooruitblik zullen het sentiment op de beurs mede bepalen.”

Eindejaarsschommelingen

De grote fondsen zijn komende weken de boeken aan het sluiten: risico’s worden afgebouwd, achtergebleven posities worden bijgekocht richting 31 december. Bender: „Dat betekent in die weken ook lagere liquiditeit in de markt, en daardoor bij nieuws wel een kans op forse uitslagen. Zoals bij Tesla.”

De ’eerste stuurman’ blijft bij fondsen daarom nog even op de brug, ziet Bender. „Zeker vanwege Brexit.”

Aandelen zijn inmiddels naar verhouding koers/winst relatief stevig geprijsd. Een graadmeter daarvoor, de Shiller PE-index, noteert nu 33,1 punten. „Dat is alleen in 2000 nog maar hoger geweest”, aldus Van Zeijl. „Zelfs in 1929 was die stand niet zo hoog. Mensen worden bang van de hoge waarderingen. Maar de risicopremie is 2%, dat is over vijftien jaar terug wel vrij normaal.” Kortom, er zit meer in het vat voor aandelen.

Dit is de volledige agenda:

Maandag 14 december

00.00 CBS: Ziekteverzuim werknemers

00.50 Japan: Tankan-index (activiteitsgraad Japanse bedrijven)

06.30 CBS: Internationale handel

Dinsdag

04.00 China: Industriële productie, detailhandelsverkopen (november)

06.30 CBS: Economisch maandbericht

07.00 Zweden: Kwartaalcijfers Hennes & Mauritz

10.00: Maandrapport Internationaal Energieagentschap

15.15 VS: Industriële productie

Woensdag

10.00 EU: Samengestelde inkoopmanagersindex

16.00 VS: Vertrouwen huizenbouwers

20.00 VS Rentebesluit Federal Reswrve

20.30 VS: Toelichting op rentebesluit

Donderdag

06.30 NL: Werkloosheid

13.00 VK: Rentebesluit BoE

14.30 VS: Wekelijkse steunaanvragen, woningbouw

Vrijdag

04.00 Japan: Rentebesluit Bank of Japan

14.30 VS: Handelsbalans (derde kwartaal)

22.15 VS: Kwartaalcijfers Nike

(Bron Telegraaf.nl)