Europese beurzen openen opnieuw fors in het groen

Gepubliceerd op 8 januari 2021 om 08:46

                                                                                              AEX 5 minuut-grafiek:

De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting in het groen van start. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een winst van 1,0 procent. 

Donderdag deed de AEX nog een stapje terug, met een verlies van 0,3 procent op 673,41 punten. De Midkap- en smallcap aandelen op Beursplein 5 zaten juist wel flink in de lift. 

Op Wall Street wisten de hoofdindices donderdagavond de weg omhoog te vinden. Hoofdgraadmeter S&P 500 won 1,4 procent, terwijl techbeurs Nasdaq zelfs 2,4 procent steeg. 

Beleggers lieten daarmee zien zich niet af te laten schrikken door de onrust woensdag in de Amerikaanse hoofdstad Washington, toen aanhangers van president Donald Trump overheidsgebouwen binnen drongen en zo een zitting van het Congres onmogelijk maakten.

Het Congres bevestigde donderdagochtend toch de overwinning van Joe Biden in de presidentsverkiezingen. Trump beloofde daarop een vreedzame machtsoverdracht op 20 januari. 

Verder reageerden beleggers op de overwinningen van Democratische kandidaten voor de Senaatsverkiezingen in Georgia, waardoor de Democraten nu dominant zijn in zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat. 

"De stieren heersen", concludeerde marktanalist David Madden van CMC Markets over het koersverloop op Wall Street. "Zorgen over de pandemie en de lockdowns zijn voorlopig weggeëbt en de sterke hoop op een regering van Biden die voor stimulering is, helpt ook."

Het optimisme op de beurs, waar beleggers op de toekomst gericht zijn, staat deels haaks op de economische actualiteit van een Amerikaanse economie die hard geraakt is door de corona-pandemie, maar toch ook veerkracht laat zien. 

Zo liet de Amerikaanse inkoopmanagersindex voor de de dienstensector in december, gemeten door ISM, donderdag een verrassende stijging zien. 

Apple zorgt voor impuls Zuid-Koreaanse beurs

In Azië koersen de hoofdindices vanochtend overwegend flink hoger, waarbij de beurs in Seoel de absolute koploper is met een winst van maar liefst 4,3 procent. De KOSPI index in Zuid Korea krijgt een forse duw in de rug door een stijging van meer dan 20 procent van Hyundai Motor.

Een woordvoerder van Hyundai Motor meldde naar aanleiding van nieuwsberichten dat het autoconcern verkennende gesprekken voert met Apple voor de ontwikkeling van een elektrische auto. Later kwam Hyundai met een aangepaste verklaring waarin het de naam van Apple achterwege liet. Apple eist doorgaans absolute geheimhouding van zijn partners. 

Al jaren speculeren beleggers over de betrokkenheid van Apple bij de ontwikkeling van een elektrische auto, maar concreet werd ’s wereld grootste bedrijf, naar beurswaarde gemeten, nooit.             

Ook de Japanse beurs zit met een stijging van 2,4 procent fors in de lift. De Shanghai Composite geeft daarentegen bijna 1 procent prijs. De index wordt met name geraakt door de koersval van telecombedrijven die hun Amerikaanse beursnoteringen moeten inleveren. De bedrijven zouden volgens de Amerikaanse regering gelieerd zijn aan de veiligheidsdiensten en het leger van China.

De Amerikaanse olie-future maakte donderdag een pas op de plaats op 50,56 dollar. In de Aziatische handel vanochtend stijgt de future met een half procent. 

Het muntpaar euro/dollar noteert daarnaast vanochtend stabiel op 1,2268.

Beleggers hebben vandaag onder meer oog voor de Amerikaanse werkgelegenheid in december en de industriële productie in november in Duitsland en Frankrijk.

Bedrijfsnieuws

Unibail-Rodamco-Westfield gaat het bestuur versterken met Olivier Bossard en Astrid Panosyan, die de functie krijgen van Chief Investment Officer en Chief Resources Officer.

Aandeelhouders van Altice Europe hebben ingestemd met het overnameplan van het beleggingsvehikel van oprichter en topman Patrick Drahi, die het kabelbedrijf van de beurs wil halen.

Nedap heeft in het vierde kwartaal van 2020 beter gepresteerd dan het bedrijf als verwachting had uitgesproken, met een omzetgroei van bijna 3 procent op jaarbasis 

Ook zijn er een flink aantal advies- en koerswijzigingen vanochtend. Kepler werd bijvoorbeeld positiever over ING en Berenberg over onder meer AMG, Besi en Boskalis.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index sloot donderdag 1,4 procent hoger op 3.803,48 punten, technologiebeurs Nasdaq steeg 2,4 procent naar 12.935,59 en de Dow Jones index won 0,7 procent tot 31.048,72 punten.