AEX opent de handelsweek een fractie lager

Gepubliceerd op 11 januari 2021 om 08:43

                                                                                               AEX 15 minuut-grafiek:

De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting een licht lagere opening tegemoet. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een verlies van 0,4 procent. Echter is er nog geen reden voor paniek, op de uurgrafiek beweegt de index nog steeds binnen het stijgend trendkanaal en zou er rond het huidige niveau heel goed een hogere bodem kunnen worden geplaatst.

De AEX koerste afgelopen week nog voortvarend hoger met een weekwinst van ruim 3 procent op 645,60 punten. Vooral banken en Royal Dutch Shell kenden een vliegende start van het nieuwe jaar. De index noteert nu op het hoogste niveau sinds januari 2001.

Ook Wall Street kende een solide jaarstart en de hoofdindices wisten hun recordstanden overtuigend aan te scherpen. Politieke onrust, met onder meer de bestorming van het Capitool in Washington door Trump-aanhangers, kon het positieve sentiment niet keren.

Beleggers richtten zich daarentegen met name op de vooruitzichten van extra overheidsuitgaven door de regering van aankomend president Joe Biden. In Georgia wonnen de Democraten afgelopen woensdag twee Senaatszetels, waardoor de machtsbalans in de Amerikaanse Senaat overhelt naar de Democratische partij. Biden zal nu meer ruimte hebben om zijn beleid door te voeren.

Ook de belofte van Donald Trump van een vreedzame machtsoverdracht op 20 januari werd met instemming begroet. Nancy Pelosi dreigt dat zij een impeachmentprocedure tegen Trump zal starten als zijn eigen partij niet ingrijpt.

De nieuwe stimuleringsmaatregelen moeten naar verwachting cruciale steun bieden aan Amerikaanse huishoudens en bedrijven die nog steeds hard geraakt worden door de corona-pandemie. In Nederland lijkt het erop dat het kabinet de huidige lockdown met drie weken zal verlengen. De extra besmettelijke Britse virusvariant zou versoepeling volgens de bewindslieden onmogelijk maken.

In Azië, waar de Japanse beurs vandaag gesloten is, noteren de hoofdbeurzen vanochtend overwegend lager. De beurs In Hongkong is de positieve uitzondering met een winst van enkele tienden van een procent. 

De Amerikaanse olie-future geeft daarnaast in de Aziatische handel krap 1 procent prijs. Afgelopen week koerste de olie-futures op weekbasis juist nog bijna 8 procent hoger naar 52,24 dollar, nadat onder meer Saoedi-Arabië eenzijdig besloot de productie te verlagen. 

De euro geeft vanochtend licht terrein prijs ten opzichte van de dollar met een stand van 1,2181. Vorige week woensdag topte de euro nog op een stand van 1,2350 dollar.

Cijferseizoen van start

Deze week begint het cijferseizoen in de VS op gang te komen met vooral cijferrapportages van de grote banken. Met name vrijdag is een drukke dag met Citigroup, JPMorgan en Wells Fargo. Aluminiumproducent Alcoa trapt woensdag nabeurs traditiegetrouw het Amerikaanse cijferseizoen af.

Op woensdag komt op Beursplein 5 ook maaltijdbezorger Just Eat Takeaway met cijfers door en een dag eerder opent Fastned al de boeken.

De macro-economische agenda is vandaag vrijwel leeg.

Bedrijfsnieuws

Deutsche Telekom bereidt de verkoop voor van zijn Nederlandse dochter T-Mobile, de nummer drie op de Nederlandse telecommarkt na KPN en VodafoneZiggo. Dat melden bronnen in de telecomsector en in de bancaire wereld volgens het Financieele Dagblad. Een verkoop aan KPN of Vodafone zou te veel mededingingsbezwaren met zich meenemen.

Chief Financial Officer Hans Janssen besloot per 15 april 2021 Heijmans verlaten.

Credit Suisse verhoogde het koersdoel voor ASML van 370,00 naar 450,00 euro, bij handhaving van het Outperform advies. De Zwitserse bank verhoogde daarnaast ook het koersdoel voor ASMI van 165,00 naar 204,00 euro, met eveneens handhaving van het Outperform advies. 

Citi Research verhoogde het koersdoel voor Randstad naar 53,50 euro. 

Ease2pay haalde met succes 1,3 miljoen euro op. Er werden ruim 1,3 miljoen aandelen geplaatst tegen 1,00 euro per stuk. 

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index steeg vrijdag 0,6 tot 3.824,68 punten, de Dow Jones index won 0,2 procent op 31.097,97 punten en de Nasdaq sloot 1,0 procent hoger op 13.201,98 punten.