Begeleiding bij het Daytraden op de AEX & DAX index voor slechts €30,- p/m

Amerikaanse futures wijzen op een lagere opening

Gepubliceerd op 11 januari 2021 om 15:15

De Amerikaanse aandelenmarkten gaan maandag met verlies van start, zo blijkt uit de futures op de S&P en Nasdaq index. Die wezen richting de openingsbel op een daling van circa 0,7 procent.

Handelsgezant Robert Lighthizer heeft aankomend president Joe Biden opgeroepen de importheffingen voor China te handhaven. Dit deed hij in een interview met The Wall Street Journal.

Lighthizer vindt ook dat de regering van Biden druk moet blijven zetten op de Wereldhandelsorganisatie, zodat de WTO het beleid van de Verenigde Staten niet kan overrulen. Verder moet het voor Amerikaanse bedrijven moeilijker worden om naar het buitenland te verhuizen, ook al gaat dit ten koste van hun concurrentiepositie.

Ondertussen moet zittend president Donald Trump vrezen voor een nieuwe impeachmentprocedure, vanwege zijn rol rond de rellen vorige week in het Capitool in Washington. Leider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi dient mogelijk maandag een voorstel in waarmee vicepresident Mike Pence wordt verzocht het 25e amendement van de grondwet in werking te stellen om Trump uit zijn ambt te zetten.

De macro-agenda is vandaag leeg. Dat geldt ook voor de bedrijfsagenda. Maar later deze week gaat het cijferseizoen wel van start in de VS. Voor vrijdag staan een aantal grote banken op de rol.

"Voorlopig trekken aandelenkoersen zich weinig aan van een hogere rente. Maar als we naar de risico’s voor 2021 kijken, dan is een hogere inflatie en rente er zeker één. Het kan de aandacht van beleggers verschuiven. Een oplopende rente is minder gunstig voor de bewierookte groeiaandelen. Waardeaandelen, zoals aandelen van banken, profiteren van een hogere kapitaalmarktrente", aldus hoofdeconoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen.

Analisten van Credit Suisse blijven positief over de  Amerikaanse aandelenmarkten, gezien het zeer accommoderende beleid van de Fed en het zicht op nieuwe stimuleringsmaatregelen van de nieuwe regering onder leiding van aankomend president Joe Biden..
 
De 'clean sweep' van de Democraten, die na 20 januari naast het presidentschap ook het Huis en de Senaat in handen hebben, plus de verdere uitrol van coronavaccins, ondersteunt een verwachte groei van de wereldeconomie met 5 procent, aldus de Zwitserse bank.

De euro/dollar handelde maandagmiddag op 1,2159. Olie werd ongeveer een procent goedkoper.

Bitcoin werd 13 procent minder waard op circa 33.000, nadat de cryptomunt vorige week nog piekte boven de 40.000 dollar.

Bedrijfsnieuws

Gilead Sciences stelde maandag de outlook voor 2020 opwaarts bij. "Gilead leverde een solide prestatie af, ondanks de mondiale impact van Covid-19", zo verklaarde biofarmaceut. Waar Gilead eerder nog rekende op een omzet van 23 tot 23,5 miljard dollar, mikt het nu op 24,3 tot 24,35 miljard dollar. Dit is vooral te danken aan beter dan verwachte verkopen van remdesivir, dat werd ingezet in de strijd tegen corona. Gilead opent vermoedelijk 2 procent hoger.

Twitter dreigt ruim 8 procent lager te openen nu de Amerikaanse president Donald Trump een permanente ban van het social mediabedrijf heeft gekregen. Eerder deed Facebook dit al. Dat aandeel lag maandag op koers voor een 2 procent lagere opening.

Eli Lilly steeg voorbeurs liefst 13,5 procent na de bekendmaking van veelbelovende resultaten met een experimentele Alzheimer-behandeling.

Nio koerste maandag af op een 11 procent hogere opening, nadat de Chinese maker van elektrische voertuigen dit weekend zijn vierde productiemodel onthulde. Nio kondigde ook een samenwerking met Nvidia aan. Chips van Nvidia zullen worden gebruikt voor de nieuwste auto's van Nio. Nvidia lijkt 1,4 procent hoger te openen.

Moderna werkt aan vaccins tegen de seizoensgriep, HIV en het Nipah-virus, dat vooral in Zuid-Azië voorkomt. Het biotechbedrijf gebruikt daarvoor dezelfde ontwikkelingstechnologie als bij zijn coronavaccin. Het aandeel ging maandag een vlakke opening tegemoet.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index steeg vrijdag 0,6 tot 3.824,68 punten, de Dow Jones index won 0,2 procent op 31.097,97 punten en de Nasdaq sloot 1,0 procent hoger op 13.201,98 punten.
«   »