Handel vandaag hoger van start

Gepubliceerd op 12 januari 2021 om 08:43

De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting in het groen van start. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een winst van 0,4 procent.

Maandag nam de AEX nog gas terug met een verlies van een half procent op 642,42 punten. De lichte terugval volgde op een sterke eerste handelsweek van 2021, waarin de Amsterdamse hoofdindex ruim 3 procent steeg.

De verlenging van de lockdowns in vooral Europa en de politieke onrust in de VS leken even een rem op de koersen te zetten. Beleggers wachten daarnaast mogelijk ook de resultaten af van de individuele bedrijven, nu het cijferseizoen op gang begint te komen.

 

Met name vrijdag wordt een drukke dag met de Amerikaanse banken Citigroup, JPMorgan en Wells Fargo. Morgen komt daarnaast op Beursplein 5 maaltijdbezorger Just Eat Takeaway met cijfers door en vanochtend opende Fastned al de boeken.

Ook Wall Street deed maandagavond een stapje terug, waarbij vooral aandelen in de social-media-sector het moesten ontgelden. De Nasdaq-beurs sloot 1,3 procent lager, terwijl de meer traditioneel samengestelde Dow Jones index het verlies beperkte tot 0,3 procent.

Social-media-aandelen stonden lager, op de verwachting dat nieuwbakken president Joe Biden met nieuwe regels komt voor de sector. "Ook sommige Republikeinen willen techreuzen opbreken", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets .  

In de afgelopen dagen werden de accounts van Donald Trump op Twitter, Facebook en Instagram al geblokkeerd, waardoor social media-bedrijven op extra aandacht konden rekenen. "Sommigen bekritiseerden de maatregelen van de social media-platforms, terwijl anderen van mening zijn dat zij veel eerder aan de bel hadden moeten trekken", aldus Madden. 

"Hoe het ook zij, de populariteit van de platforms loopt flink terug." Beleggers zijn volgens de marktvorser ongerust over de impact van de genomen maatregelen op het gebruikersbestand en de advertentie-inkomsten van de social media-reuzen. 

Facebook sloot maandagavond 4 procent lager, terwijl Twitter meer dan zes procent prijs moest geven. 

Ondertussen zit de Amerikaanse rente de laatste dagen flink in de lift. Het jaarlijkse rendement op een Amerikaanse staatslening met een looptijd van 10 jaar bedroeg vanochtend 1,13 procent. Vorige week noteerde het rendement nog op 0,92 procent. 

Voordat de coronapandemie losbarstte en verregaande economische stimuleringsmaatregelen de rentes omlaag joegen, stond er nog een stand van bijna 2 procent op de borden. 

Hoofdeconoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen merkte op dat de oplopende rente gunstig kan zijn voor waarde-aandelen, zoals banken, en de glans van groeiaandelen kan doen verbleken. 

Azië en olie

De Aziatische beurzen laten vanochtend een flink verdeeld beeld zien. Koploper is de Shanghai Composite met een stijging van meer dan 1 procent, terwijl de KOSPI index in Seoel, met relatief veel tech-aandelen, juist bijna 1,5 procent prijs geeft. 

De Amerikaanse olie-future noteert daarnaast vrijwel vlak, nadat de future maandagavond in New York ook al een pas op de plaats maakte op 52,52 dollar.  Afgelopen week wonnen de olie-futures op weekbasis nog bijna 8 procent, nadat onder meer Saoedi-Arabië besloot de productie te verlagen. 

De macro-economische agenda is vandaag in aanloop naar het cijferseizoen vrijwel leeg.

Bedrijfsnieuws

Heijmans won een opdracht van de Universiteit van Leiden voor de bouw van een onderdeel van de Science Campus. Het project heeft voor Heijmans een waarde van circa 71 miljoen euro. 

Arcadis helpt Nationaal Coördinator Groningen (NCG) met vraagstukken rondom de Wet Natuurbescherming bij de versterking van gebouwen in de provincie Groningen. Het gaat om een raamcontract met een looptijd van zeven jaar en een contractwaarde van maximaal 7 miljoen euro.

Fastned heeft het afgelopen kwartaal de omzet en het aantal actieve klanten verder zien stijgen met respectievelijk 14 en 25 procent. 

Krap 98 procent van de aandelen NIBC zijn aangemeld onder het bod van Blackstone.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index leverde maandag 0,7 procent in op 3.799,61 punten, terwijl de Dow Jones index 0,3 procent verloor op 31.008,69 punten. De Nasdaq sloot 1,3 procent lager op 13.036,43 punten.