Amerikaanse futures zakken toch weer terug

Gepubliceerd op 12 januari 2021 om 15:17

                                                                                              Nasdaq 5 minuut-grafiek:

De Amerikaanse futures voorspelden dinsdag rond 14 uur een licht hogere opening voor Wall Street, maar inmoiddels zijn ze weer terug gezakt tot aan de slotstanden van gisteren.. 

Dinsdag is nog een rustige dag voordat later deze week het cijferseizoen losbarst in de Verenigde Staten. Dan zijn eerst de grote financials aan de beurt.

Volgens vermogensbeheerder Maria Municchi van M&G Investments rekenen de markten op winstherstel, wat volgens haar deels te danken is aan de stimulus die in de Amerikaanse economie is gepompt.

Ondertussen blijft het aantal coronabesmettingen in de VS hoog, met gemiddeld meer dan 200.000 nieuwe gevallen per dag, en staan ziekenhuizen en IC's onder grote druk.

"Het virus laait weer flink op en het is de vraag hoe zich dit de komende maanden gaat ontwikkelen", aldus Municchi.

Ook de politieke onrust in Washington houdt de markten bezig. Dinsdag stemt het Huis van Afgevaardigden over een motie die vicepresident Mike Pence oproept om het 25e amendement in te zetten om Donald Trump in zijn nadagen als president uit het ambt te zetten vanwege de bestorming van het Capitool door zijn aanhangers vorige week.

De kans is klein dat Pence hier gehoor aan geeft en daarom wordt vermoedelijk woensdag al gestemd in het Huis over een tweede impeachment van Trump. De behandeling in de Senaat vindt waarschijnlijk pas plaats na de inauguratie in Joe Biden.

Volgens Municchi kan de politieke onrust tot lichte volatiliteit leiden op de aandelenmarkten, maar zal het uiteindelijk beperkte invloed hebben op het gedrag van beleggers. "In vergelijking met de pandemie is dit een bijzaak", aldus de vermogensbeheerder.

Een ontwikkeling die beleggers wel bezig houdt, is de stijging van de Amerikaanse rentes. Dit zou de Federal Reserve kunnen dwingen tot ingrijpen.

"Als er een ongecontroleerde verkoopgolf komt op de obligatiemarkten, zou dat een zeer negatieve impact hebben op de rest van de economie en de aandelenmarkten", volgens chief investment officer Gerard Fitzpatrick van Russell Investments.

Daarom zullen beleggers dinsdag met belangstelling kijken naar de toespraak van Fed-gouverneur Lael Brainard. Maandag zei de voorzitter van de Atlanta Fed Raphael Bostic dat de Fed zijn obligatie-opkopen kan terugschroeven indien de Amerikaanse economie dit jaar sneller dan verwacht herstelt.

Op macro-economisch vlak is het dinsdag rustig. Het ondernemersvertrouwen in het Amerikaanse mkb daalde in december tot 95,9 en daarmee het laagste niveau sinds mei. Later vanmiddag staan nog de vacatures in de maand november op het programma.

De euro/dollar noteerde op 1,2161. De olieprijzen stegen tot 1,3 procent.

Bedrijfsnieuws

Het coronavaccin van Moderna beschermt waarschijnlijk tot een jaar tegen het virus. Dit meldde het bedrijf maandag tijdens een biotechconferentie van JPMorgan. Verder heeft Zwitserland het coronavaccin goedgekeurd en gaat Moderna samenwerken met Uber in de toegankelijkheid van en informatievoorziening over coronavaccins. Het aandeel Moderna lijkt dinsdag circa een procent hoger te openen.

Walmart slaat de handen ineen met investeringsfirma Ribbit Capital om een nieuwe fintech start-up op te zetten en zo zijn financiële diensten uit te breiden. Aandelen Walmart noteerden in de voorbeurshandel in New York 1,2 procent hoger.

Videoplatform Rumble beschuldigt Google van machtsmisbruik door in de zoekmachine zijn eigen videodienst YouTube te bevoordelen ten opzichte van rivalen. Google-moeder Alphabet gaat dinsdag een licht hogere opening tegemoet.

Zoom Video wil 1,5 miljard dollar ophalen met de uitgifte van nieuwe aandelen. Tegen welke prijs deze nieuwe aandelen worden uitgegeven, is niet bekend. Het aandeel van de zakelijke online videodienst lijkt zo'n 3 procent lager te openen.

Plug Power en de Franse autofabrikant Renault gaan samenwerken op het gebied van brandstofcellen voor lichte bedrijfswagens. Financiële details zijn niet bekend. Aandelen van Plug Power werden voorbeurs liefst 14 procent meer waard.

Slotstanden

De Amerikaanse aandelenmarkten sloten maandag lager, waarbij vooral techbeurs Nasdaq flink daalde. De S&P 500 index leverde 0,7 procent in op 3.799,61 punten, terwijl de Dow Jones index 0,3 procent verloor op 31.008,69 punten. De Nasdaq sloot 1,3 procent lager op 13.036,43 punten.