Begeleiding bij het Daytraden op de AEX & DAX index voor slechts €30,- p/m

Rustige opening voor Europese indices

Gepubliceerd op 13 januari 2021 om 08:41

De Europese beurzen gaan woensdag een min of meer vlakke opening tegemoet. 

De AEX future staat op dit moment op een stand van 644 en een plusje van 11 punten voor de Duitse DAX, een plus van 5 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 4 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen sloten dinsdag overwegend licht lager, door aanhoudende zorgen over de gezondheidssituatie, met veel nieuwe coronabesmettingen in diverse grote Europese landen.

Ook de rellen op het Amerikaanse Capitool vorige week hielden de gemoederen bij de regering Trump nog sterk bezig. Daar tegenover staan geruchten dat inkomend president Joe Biden deze week voor biljoenen aan nieuwe stimuleringsmaatregelen zal aankondigen.

 

Voorlopig is er nog geen vervolg gegeven aan de rally van de eerste handelsweek van 2020. De markt heeft meer oog voor de lockdowns en de gevolgen daarvan voor bedrijven en voor de logistieke uitdagingen van de vaccinaties.

AstraZeneca en de Universiteit van Oxford hebben inmiddels bij het Europees Geneesmiddelenbureau een aanvraag ingediend voor een voorwaardelijke goedkeuring van hun coronavaccin.

De macro-economische agenda was tamelijk leeg.

Bedrijfsnieuws

In Londen waren internationaal opererende bedrijven zoals Unilever, British American Tobacco en de farmaciebedrijven GlaxoSmithKline en AstraZeneca bedrukt door het sterkere Britse pond.

Kingfisher heeft in het vierde kwartaal van het gebroken boekjaar 2020/2021 een flinke omzetstijging gerealiseerd, profiterend van doehetzelf-woede en sterke vraag uit de bouw. Het aandeel sloot 1,8 procent hoger.

Bierbrouwers verloren, nadat ING een verkoopadvies voor Heineken gaf met een koersdoel van 61,57 euro.
Bij UBS stegen de koersdoelen voor AB InBev en Heineken wel in aanloop naar de kwartaalcijfers. AB InBev zakte 0,2 procent. Van Heineken daalde het aandeel met 2,4 procent.

PGS heeft ook in het vierde kwartaal van 2020 een lagere omzet bij de Segment-divisie geboekt, maar op kwartaalbasis was er wel sprake van groei. Het aandeel steeg dan ook bijna 7 procent. Concurrent Fugro won ook bijna 7 procent.

Deutsche Bank haalde KBC van de kooplijst omdat het koersdoel van 61,00 euro bijna is behaald. Het aandeel steeg dinsdag 3,6 procent naar 61,66 euro.

In Frankfurt trok de koers van het aandeel Infineon de kar met een plus van 3,2 procent. Aan de minzijde was Volkswagen een daler met een verlies van 0,5 procent. De autoverkoop daalde in 2020 met 15 procent. Wel werden er veel meer elektrische auto's verkocht.
  
Euro STOXX 50          3.612,13 (-0,23%)
STOXX Europe 600       408,61 (+0,05%)
DAX                           13.925,06 (-0,08%)
CAC 40                        5.650,97 (-0,20%)
FTSE 100                    6.754,11 (-0,65%)
SMI                               10.875,25 (+0,04%)
AEX                                 643,58 (+0,18%)
BEL 20                       3.729,83 (+0,53%)
FTSE MIB                 22.646,07 (-0,33%)
IBEX 35                      8.345,90 (-0,14%)  

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures woensdag in de plus.

De Amerikaanse aandelenbeurzen sloten dinsdagavond vlak, na een rustige handelsdag met weinig beweging. Beleggers waren in afwachting van het kwartaalcijferseizoen.
 
Het seizoen barst later deze week los in de Verenigde Staten, te beginnen met de grote banken. Volgens vermogensbeheerder Maria Municchi van M&G Investments rekenen de markten op winstherstel, mede dankzij de stimulering die in de Amerikaanse economie is gepompt.

Ondertussen blijft het aantal coronabesmettingen in de VS hoog, met gemiddeld meer dan 200.000 nieuwe gevallen per dag, en staan ziekenhuizen en afdelingen voor intensive care onder grote druk. "Het virus laait weer flink op en het is de vraag hoe zich dit de komende maanden gaat ontwikkelen", aldus Municchi.

Ook de politieke onrust in Washington hield de markten bezig. Dinsdag stemt het Huis van Afgevaardigden over een motie die vicepresident Mike Pence oproept om het 25e amendement in te zetten om Donald Trump in zijn nadagen als president uit zijn ambt te zetten omdat hij zijn aanhangers zou hebben aangemoedigd om het Capitool te bestormen.

De kans is klein dat Pence hier gehoor aan geeft en daarom wordt vermoedelijk woensdag al gestemd in het Huis over een tweede afzettingsprocedure van Trump. De behandeling in de Senaat vindt waarschijnlijk pas plaats na de inhuldiging van de nieuwe gekozen president Joe Biden.

Volgens Municchi kan de politieke onrust tot wat volatiliteit leiden op de aandelenmarkten, maar zal dit uiteindelijk weinig invloed hebben op het gedrag van beleggers. "In vergelijking met de pandemie is dit een bijzaak", aldus de vermogensbeheerder.

Een ontwikkeling die beleggers wel bezig houdt, zijn de stijgende Amerikaanse rentes. Dit zou de Federal Reserve kunnen dwingen tot ingrijpen. "Als er een ongecontroleerde verkoopgolf komt op de obligatiemarkten, zou dat een zeer negatieve impact hebben op de rest van de economie en de aandelenmarkten", volgens chief investment officer Gerard Fitzpatrick van Russell Investments.
 
Op macro-economisch vlak was het rustig. Het ondernemersvertrouwen in het Amerikaanse mkb daalde in december tot 95,9 en daarmee het laagste niveau sinds mei.  

Bedrijfsnieuws

Het coronavaccin van Moderna beschermt waarschijnlijk tot een jaar tegen het virus. Dit meldde het bedrijf maandag tijdens een biotechconferentie van JPMorgan. Het aandeel Moderna steeg 6 procent.

Walmart slaat de handen ineen met investeringsfirma Ribbit Capital om een nieuwe fintech start-up op te zetten en zo zijn financiële diensten uit te breiden. Aandelen Walmart stegen 1 procent.

Videoplatform Rumble beschuldigt Google van machtsmisbruik door in de zoekmachine zijn eigen videodienst YouTube te bevoordelen ten opzichte van rivalen. Google-moeder Alphabet verloor 1 procent.

Zoom Video Communications wil 1,5 miljard dollar ophalen met de uitgifte van nieuwe aandelen. Tegen welke prijs deze nieuwe aandelen worden uitgegeven, is niet bekend. Het aandeel van de zakelijke online videodienst steeg 5,7 procent.

Plug Power en de Franse autofabrikant Renault gaan samenwerken op het gebied van brandstofcellen voor lichte bedrijfswagens. Financiële details zijn niet bekend. Aandelen van Plug Power werden 22 procent meer waard.

Twitter verloor ruim 2 procent. Het bedrijf ligt onder vuur van beleggers nadat het de account en tweets van de Amerikaanse president Donald Trump van zijn platform verwijderde. Volgens beleggers heeft het sociale mediabedrijf zich daarmee blootgesteld aan een aanzienlijk financieel risico, omdat de president 88 miljoen volgers heeft, wat een aderlating aan advertentie-inkomsten kan betekenen.

Boeing raakt verder achterop bij Airbus, bleek uit de aantallen vliegtuigen die het bedrijf in het afgelopen kwartaal opleverde. Problemen bij de vrachtdeur van de 787 Dreamliner maakten extra inspecties noodzakelijk, terwijl de problemen met de 737 MAX nog maar net achter de rug zijn. Het aandeel steeg 0,8 procent.

Tesla sloot bijna 5 procent hoger. In een jaar tijd werd het aandeel van de elektrische autofabrikant acht keer zo veel waard.

S&P 500 index                   3.801,19 (+0,04%)
Dow Jones index            31.068,69 (+0,19%)
Nasdaq Composite           13.072,43 (+0,28%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden woensdag verdeeld.

Nikkei 225                     28.464,81 (+1,1%)
Shanghai Composite      3.588,54 (-0,6%)
Hang Seng                    28.212,56 (-0,2%)

VALUTA
De euro/dollar noteerde op 1,2208. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar op 1,2203 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog 1,2160 op de borden.

USD/JPY Yen   103,67
EUR/USD Euro  1,2208
EUR/JPY Yen   125,56

MACRO-AGENDA:
11:00 Industriële productie - November (eur)
13:00 Hypotheekaanvragen - Wekelijks (VS)
14:30 Inflatie - December (VS)
16:30 Olievoorraden - Wekelijks (VS)
20:00 Federal Reserve - Beige Book (VS)


«   »