Europa vandaag hoger van start

Gepubliceerd op 3 maart 2021 om 08:34

                                                                                             Dax uurgrafiek

Zowel de Dax als de AEX future staan een half uur voor de opening van de cashhandel op winst, dit nadat er gisteren wat winst werd genomen op Wallstreet. De Nasdaq verloor daarbij zelfs meer dan 1,5%. 

De Europese beurzen zijn dinsdag overwegend hoger gesloten, nadat eerder op de dag de winsten van maandag nog leken te worden ingeleverd, nadat een Chinese toezichthouder waarschuwde voor een bubbel op de wereldwijde financiële markten.

Lagere prijzen voor grondstoffen zetten de markten onder druk, maar uiteindelijk bleven de winsten toch overeind. Wall Street stond dinsdagmiddag wel in het rood, corrigerend van de sterke stijging van maandag.

Een golf positieve bedrijfsresultaten hielp het sentiment. De recente stijging van rendementen op obligaties, en zorgen over het beleid van centrale banken nu de wereldeconomie de draai gaat maken van coronavirusbeperkingen naar heropening en economisch herstel, bleven als macro-economische thema’s op de achtergrond de stemming bepalen.

“Beleggers peinzen over de vraag of de Federal Reserve zijn toon zal wijzigen, ten aanzien van de recente ambivalentie naar aanleiding de recente sterke stijging van de obligatierendementen”, stelde analist Michael Hewson van CMC Markets.

 

Lagere olieprijzen drukten aanvankelijk de koersen van aandelen zoals Shell en BP omlaag, zei Hewson, maar deze druk viel uiteindelijk weer weg.

De centrale bank van Australië wijzigde zijn monetaire beleid niet, maar blijft zeer attent op mogelijke aanpassingen op het moment dat de markt daar om vraagt.

Er waren een paar economische cijfers. De inflatie van de eurozone gaf nog geen reden tot zorg. De stijging van de consumentenprijzen van de eurozone hield in februari met 0,9 procent gelijke tred met de plus die over januari werd opgetekend.

De Duitse detailhandelsomzet daalde bovendien forser dan verwacht in januari. Samen met december is de terugval door de nieuwe lockdown 13,2 procent, bijna het dubbele van de 7,5 procent vorig voorjaar,  merkte Citigroup op.

In Duitsland bleef de werkloosheid in februari stabiel.  
 
Bedrijfsnieuws

HelloFresh ging onderuit met 6,5 procent, hoewel het bedrijf zijn recent verhoogde doelstelling voor 2020 overtrof, met een marge van 13,5 procent. Voor 2021 blijft de maaltijdbezorger rekenen op 20 tot 25 procent groei met een marge van 9 tot 12 procent.

De Britse huizenbouwer Taylor Wimpey was eerst een uitblinker in Londen na jaarcijfers, maar eindigde uiteindelijk vlak. Hoewel de winst met 67 procent daalde, gaat het bedrijf weer dividend uitkeren.

Het Zwitserse chocoladebedrijf Lindt & Sprüngli viel in de smaak met een optimistische vooruitblik. De omzet smolt weg met 6 procent vorig jaar, maar moet volgend jaar weer met zo’n 6 tot 8 procent opstijven, volgens Lindt. Het aandeel steeg 3,3 procent.

Boohoo, de online-modewinkel, krijgt mogelijk een importverbod in de Verenigde Staten aan zijn broek, meldde Sky News, omdat de producten van het bedrijf mogelijk niet slaafvrij zijn. Aandelen daalden met 7 procent in Londen.  

Financials zoals BNP Paribas, Allianz en Axa konden koerswinsten van 1,5 tot 2,5 procent bijschrijven.
Autofabrikant Daimler werd 2,5 procent meer waard in Frankfurt.

Euro STOXX 50          3.707,72 (+0,03%)
STOXX Europe 600       413,23 (+0,19%)
DAX                          14.039,80 (+0,19%)
CAC 40                        5.809,73 (+0,29%)
FTSE 100                    6.613,75 (+0,38%)
SMI                               10.817,15 (+1,03%)
AEX                                 663,26 (-0,20%)
BEL 20                        3.821,10 (-0,22%)
FTSE MIB                 23.083,55 (-0,78%)
IBEX 35                       8.355,80 (-0,27%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures woensdag in het groen.
 
De Amerikaanse beurzen zijn dinsdag lager gesloten na de sterke stijgingen van dinsdag. Beleggers bleven worstelen met de volatiliteit van zowel aandelen als obligaties en betwijfelden de vastberadenheid van de Federal Reserve om om te treden tegen oplopende obligatierendementen.

Terwijl technologiefondsen opnieuw uit de gratie waren, bleven cyclische sectoren zoals energie en financials het relatief goed doen, door optimisme over de vaccinaties tegen het virus.

“We nemen gewoon een adempauze na gisteren”, zei Fahad Kamal van Kleinwort Hambros. “De situatie op de obligatiemarkt is allesbepalend. Zo lang centrale banken enorme hoeveelheden  obligaties blijven opkopen, zit er een beperking op de opwaartse beweging in rendementen”.

Maandag stegen de beurzen nog sterk na positieve economische cijfers, terwijl de opgelopen rentes op staatsleningen een stapje terug deden, waardoor er weer steun kwam voor aandelen als riskante belegging.

De stijging van de rendementen op obligaties van vorige week weerspiegelde verwachtingen dat versnelde vaccinatie dankzij nieuwe vaccins zoals dat van Johnson & Johnson en ook de toestroom van verse overheidsuitgaven de inflatie gaan opdrijven in de tweede helft van 2021.

Dat zou op termijn reden kunnen zijn voor de Fed om zijn monetaire stimulering te staken.

Sommige beleggers vonden het een veeg teken dat de Federal Reserve weinig reageerde op de oplopende obligatierentes, wat zou kunnen leiden tot grotere verkoopgolven op de markt voor Amerikaanse staatsleningen.

“De markten zijn een beetje zenuwachtig. Vorige week bewoog de rente te snel om gerust te zijn. Maar het bevestigt dat het reflatieklimaat vaste voet aan de grond krijgt”, zei Karyn Cavanaugh van Carolinas Wealth Management.

Zorgen over zeepbellen en overgewaardeerde delen van de markt speelden op in China. Guo Shuqing, die toezicht houdt op Chinese banken en verzekeraars, waarschuwde in Beijing voor overtrokken waarderingen van aandelen in de VS en Europa, meldden persbureaus.

Op het front van vaccins zal president Joe Biden dinsdag aankondigen dat rivaal Merck gaat helpen met het nieuwe coronavaccin van Johnson & Johnson. De ongebruikelijke deal tussen twee concurrenten kan de productie van het vaccin flink vergroten en daarmee de snelheid van de vaccinatieprogramma's.

Bedrijfsnieuws

Zoom sloot 9 procent lager. De aanbieder van online vergaderen heeft in het vierde kwartaal opnieuw een fors hogere winst en omzet geboekt, waarmee de dienst onverminderd blijft profiteren van de vele thuiswerkers als gevolg van de coronacrisis.

Target verloor 7 procent, nadat de Amerikaanse warenhuisketen over het vierde kwartaal beter dan verwachte resultaten publiceerde, maar geen financiële prognose afgaf over het lopende boekjaar.

De Amerikaanse retailer van hardhouten vloeren Lumber Liquidators daalde 6 procent. Het bedrijf boekte in het vierde kwartaal meer winst en omzet dan verwacht maar onthield zich eveneens van een verwachting.

Hertz verwacht tegen het begin van de zomer uit zijn faillissement te komen. Het aandeel van de autoverhuurder verloor 27 procent in waarde.

S&P 500 index                   3.870,29 (-0,81%)
Dow Jones index            31.391,52 (-0,46%)
Nasdaq Composite           13.358,79 (-1,69%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden woensdag over de brede linie hoger.

Nikkei 225                     29.540,12 (+0,5%)
Shanghai Composite      3.555,18 (+1,3%)
Hang Seng                    29.621,57 (+1,8%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,2083. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2088 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,2074 op de borden.

USD/JPY Yen   106,85
EUR/USD Euro  1,2083
EUR/JPY Yen   129,11

MACRO-AGENDA:

01:30 Inkoopmanagersindex diensten - Februari def. (Jap)
03:45 Inkoopmanagersindex diensten - Februari (Chi)
09:15 Inkoopmanagersindex diensten - Februari (Spa)
09:45 Inkoopmanagersindex diensten - Februari (Ita)
09:50 Inkoopmanagersindex diensten - Februari def. (Fra)
09:55 Inkoopmanagersindex diensten - Februari def. (Dld)
10:00 Inkoopmanagersindex diensten - Februari def. (eur)
10:00 Economische groei - Vierde kwartaal def. (Ita)
10:30 Inkoopmanagersindex diensten - Februari def. (VK)
11:00 Producentenprijzen - Januari (eur)
13:00 Hypotheekaanvragen - Wekelijks (VS)
14:15 Banenrapport ADP - Februari (VS)
15:45 Inkoopmanagersindex diensten Markit - Februari def. (VS)
16:00 Inkoopmanagersindex diensten ISM - Februari (VS)  
16:30 Olievoorraden - Wekelijks (VS)
00:00 Bijeenkomst OPEC+

BEDRIJFSNIEUWS:

07:00 Dialog Semiconductor - Jaarcijfers (Dld)