Lagere opening na verliezen op Wallstreet

Gepubliceerd op 5 maart 2021 om 08:29

De Europese beurzen gaan vrijdag een lagere opening tegemoet, in afwachting van het Amerikaanse banenrapport dat later op de dag verschijnt en na de nieuwe afstraffing donderdagavond op Wall Street.

IG voorziet een openingsverlies van 61 punten voor de Duitse DAX, een min van 33 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 48 punten voor de Britse FTSE 100.

De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag overwegend lager geëindigd. De zorgen over stijgende obligatierentes wogen weer op het sentiment, zag marktanalist David Madden van CMC Markets.

 

De Duitse tienjaarsrente noteerde donderdag op -0,31 procent, tegenover -0,35 procent op woensdag.      

In de eurozone bleken de detailhandelsverkopen in januari beduidend meer te zijn gedaald dan verwacht. Op maandbasis ging er 5,9 procent minder de winkels uit. De verwachting lag op een afname met 1,7 procent. De werkloosheid in januari van de muntunie bleef staan op 8,1 procent.

 

Bedrijfsnieuws

Techaandelen stonden donderdag onder druk. In Amsterdam verloor ASML 6,1 procent, terwijl STMicroelectronics in Parijs 3,8 procent moest laten gaan en het Duitse Infineon in Frankfurt 6,5 procent lager eindigde.

Mijnbouwers en grondstoffenaandelen leverden in na een daling van de koperprijs. Rio Tinto daalde 4,4 procent, BHP Group 2,9 procent en Glencore 4,5 procent.

Deliveroo heeft donderdag bevestigd dat het Londen kiest voor een beursnotering, nadat de beurs een duale aandelenstructuur toestond, waardoor de oprichters de controle behouden over het bedrijf na de beursgang. Sectorgenoot Just Eat Takeaway verloor 2,7 procent, terwijl Delivery Hero 1,4 procent steeg.

Lufthansa heeft in 2020 de resultaten flink onder druk zien staan vanwege de coronacrisis. De maatschappij verwacht dat de passagierscijfers niet eerder dan 2024 op het niveau van voor de coronacrisis zullen komen. Aanhoudende kostenbesparingen moeten het operationele verlies terugbrengen in 2021. Het aandeel daalde 3,0 procent.

Euro STOXX 50          3.704,85 (-0,2%)
STOXX Europe 600         411,91 (-0,4%)
DAX                   14.056,34 (-0,2%)
CAC 40                 5.830,65 (+0,01%)
FTSE 100               6.650,88 (-0,4%)
SMI                   10.750,09 (-0,2%)
AEX                      657,67 (-0,9%)
BEL 20                 3.807,87 (-0,6%)
FTSE MIB              23.093,10 (+0,2%)
IBEX 35                8.354,00 (+0,3%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures vrijdag weer in het rood.

De Amerikaanse beurzen verloren donderdag flink terrein nadat Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell onbedoeld de tienjaarsrente omhoog praatte.

Jerome Powell zei tijdens een evenement van de Wall Street Journal dat de Federal Reserve zal ingrijpen wanneer de financiële condities verkrappen.

"Ik zou me zorgen maken over wanordelijke omstandigheden in de markten of aanhoudende krappere financiële condities die het bereiken van onze doelen bedreigen", zei Powell tegen de zakenkrant. Hij benadrukte dat de financiële condities momenteel zeer soepel zijn.

Toch schoot de Amerikaanse tienjaarsrente donderdag omhoog naar 1,54 procent. Eerder zei Powell nog dat de stijgende rentes het vertrouwen in de economische outlook voor de VS weerspiegelen.

"De sussende woorden van Powell sussen niet. Logisch als je zegt dat je een te hoge inflatie niet zal toestaan", zei analist Corne van Zeijl van Actiam op Twitter.

De Fed-voorzitter benadrukte donderdag opnieuw dat de centrale bank geduldig zal zijn met de oplopende inflatie die dit jaar wordt verwacht. De Fed rekent er nog steeds op dat dit een eenmalig effect is.

Powell herhaalde tijdens het webinar ook dat de centrale bank nog "ver verwijderd" is van zijn doelstellingen: namelijk een maximale werkgelegenheid en een stabiele inflatie van 2 procent.

De Amerikaanse Senaat heeft donderdag ingestemd met de procedure waarmee de wet voor het coronasteunpakket ter waarde van 1,9 biljoen dollar van president Joe Biden in behandeling kan worden genomen.

In de Senaat hebben de Democraten en Republikeinen evenveel zetels, beide 50, en moest vicepresident Kamala Harris als 'tiebreaker' fungeren om een motie aan te nemen waarmee in de komende dagen over de wet kan worden gestemd.

Eind vorige week gaf een meerderheid van het Huis van Afgevaardigden al groen licht voor het American Rescue Plan. De Senaat stemt vermoedelijk in de komende dagen in met het plan, dat door de senatoren op bepaalde punten is aangepast.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de arbeidskosten in de Verenigde Staten in het vierde kwartaal van 2020 iets minder hard zijn gestegen dan aanvankelijk gedacht, met 6 procent. De arbeidsproductiviteit daalde in diezelfde periode ook minder hard dan eerder verwacht, met 4,2 procent.

Verder stegen de fabrieksorders in de VS in januari voor de negende maand op rij. De toename van 2,6 procent was iets beter dan voorzien.

Qua economische data hadden beleggers donderdag echter vooral aandacht voor de nieuwe wekelijkse werkloosheidsaanvragen, die licht stegen, met 9.000 tot 745.000 aanvragen. Dit is echter nog steeds iets minder dan verwacht. Economen rekenden op 750.000 claims.

De week staat sowieso in het teken van nieuws over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Woensdag bleek het ADP werkgelegenheidsrapport teleurstellend, met minder nieuwe banen dan verwacht. Vrijdag wordt het officiële rapport vrijgegeven.

Volgens strateeg Vincent Juvyns van JPMorgan Asset Management zou slecht nieuws in het officiële rapport als positief kunnen worden gezien. Het zou de vrees voor de markt niet aanwakkeren, denkt de marktkenner.

De olieprijs is donderdag flink gestegen. Op een settlement van 63,83 dollar werd een vat West Texas Intermediate 4,2 procent duurder. Dit is het hoogste niveau in bijna twee jaar.

De markten reageerden enthousiast op de verlenging van de bestaande productie-afspraken van OPEC en zijn bondgenoten tot en met april. Ook verlengde Saoedi-Arabië zijn vrijwillige productieverlaging van 1 miljoen vaten per dag, die eind maart zou aflopen, tot eind volgende maand.
 
Bedrijfsnieuws

Kroger heeft in het vierde kwartaal de winstprognose van analisten ruimschoots overtroffen, hoewel de omzetstijging wel nipt achterbleef op de ramingen. Het aandeel steeg 2,5 procent.

General Motors wil een tweede batterijenfabriek bouwen in de VS, samen met partner LG Chem, meldde de Wall Street Journal. Het aandeel daalde 1,7 procent.

Okta koopt een aanbieder van klantauthenticatie-software genaamd Auth0 voor 6,5 miljard dollar. Het aandeel verloor 6,2 procent.

Square verloor 6,8 procent na berichten dat het een meerderheidsbelang neemt in muziekplatform Tidal van rapper Jay Z voor bijna 300 miljoen dollar.

Disney sluit dit jaar zeker zestig winkels in Noord-Amerika, maakte het entertainmentbedrijf woensdagavond bekend. Het aandeel daalde 2,2 procent.

Amazon.com is in gesprek met de National Football League over exclusieve rechten op veel American football-wedstrijden. Het bedrijf verloor 0,9 procent.

De Britse mededingingswaakhond CMA is een onderzoek gestart naar Apple, na klachten dat de voorwaarden die het bedrijf stelt aan ontwikkelaars van apps voor de App Store van Apple oneerlijk zijn en eerlijke concurrentie tegengaan. Het aandeel daalde 1,6 procent.

Chevron en Exxon Mobil stegen 1 tot zelfs 4 procent in het spoor van de hogere olieprijzen.

S&P 500 index               3.768,47 (-1,3%)
Dow Jones index            30.924,14 (-1,1%)
Nasdaq Composite           12.723,47 (-2,1%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden vrijdag lager, maar de verliezen bleven beperkt.

Nikkei 225             28.704,07 (-0,8%)
Shanghai Composite     3.495,30 (-0,2%)
Hang Seng             29.135,98 (-0,3%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vrijdagochtend op 1,1957. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag bewoog het muntpaar nog op 1,1969.

USD/JPY Yen   108,07
EUR/USD Euro  1,1957
EUR/JPY Yen   129,22

MACRO-AGENDA:
08:00 Fabrieksorders - Januari (Dld)
14:30 Handelsbalans - Januari (VS)
14:30 Banengroei en werkloosheid - Februari (VS)
21:00 Consumentenkrediet - Januari (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
08:00 London Stock Exchange - Jaarcijfers (VK)