In Mei, iets betere inkoopmanagers...

Na de Europese inkoopmanagers melden ook hun Amerikaanse collega's dat het in mei weer wat beter ging. De index die in april een elfjaars-dieptepunt bereikte liet afgelopen maand een lichte stijging zien, van 41,5 naar 43,1. Dat is iets lager dan verwacht (43,8) en nog steeds krimp. Pas boven de 50 is er weer sprake van groei.

Lees meer »

EBA, 1000 mld aan probleemleningen...

De rekening voor coronaproblemen loopt snel op bij Europese banken. Nu veel bedrijven en huishoudens niet of nauwelijks meer in staat zullen zijn hun leningen af te lossen, kunnen banken geconfronteerd worden met een ruime €1000 mrd aan probleemleningen.

Lees meer »

Zijn Europese banken al 'koopwaardig'

Ze zijn de zwarte schapen van de markt. In de paniekperiode na de corona-uitbraak in februari en maart zagen de Europese banken bijna de helft van hun waarde in rook opgaan, tegen een derde voor het gemiddelde aandeel. Sindsdien zijn de banken op het lage niveau voort blijven hobbelen, terwijl de rest ongeveer de helft van de verliezen heeft weten goed te maken.

Lees meer »

Werkloosheid stijgt veder van 2,9% naar 3,7%...

Door de coronacrisis is de werkloosheid in Nederland sterk toegenomen. Het aantal banen nam nog veel sneller af. De crisis raakt vooral jongeren hard, blijkt woensdag uit de (CBS) over de maand april. Het consumentenvertrouwen nam volgens het bureau in mei niet veel verder meer af.

Lees meer »

particulieren willen massaal gaan beleggen...

Particuliere beleggers die de afgelopen weken dachten te profiteren van de dalende aandelenbeurzen zijn in veel gevallen bedrogen uitgekomen. De wachttijden bij de bekendste handelsplatformen zijn flink opgelopen, zij konden de instroom niet aan. Bij de grootste partij DeGiro wachten nu nog ongeveer 30.000 mensen op het openen van een beleggingsrekening.

Lees meer »

Nederlandse economie krimpt 1,7%

De Nederlandse economie is door de coronacrisis en de sociale beperkingen in een recessie geraakt. In het eerste kwartaal van dit jaar kromp de economie met 1,7% vergeleken met het laatste van vorig jaar. In het vorige kwartaal was er nog een groei van het bruto binnenlands product van 0,4%. Vergeleken met de cijfers voor de gehele eurozone valt de krimp in Nederland nog beperkt uit.

Lees meer »

Eerste kwartaal minder slecht dan vooraf verwacht

Vrijdag weten we hoe de Nederlandse economie het eerste kwartaal is doorgekomen. Het is extra spannend omdat in dat kwartaal de sociale onthouding begon in de strijd tegen covid-19. De verwachtingen van analisten van de drie grote Nederlandse commerciële banken lopen uiteen, maar ze rekenen allemaal op een krimp onder het gemiddelde voor de eurozone. 'Dan zeg ik er wel meteen bij dat ze zich niet moeten blindstaren op het eerste kwartaal. Toen begon de coronacrisis nog maar net, in het tweede kwartaal gaan we pas echt zien hoe dit uitpakt.'

Lees meer »

Olievoorraden in China slinken...

De olieprijzen staan nog steeds op een historisch dieptepunt en een groot gedeelte van de wereldbevolking werkt nog altijd thuis. Maar er komen steeds meer signalen dat het ergste achter de rug is op de oliemarkt en dat de vraag langzaam terugkeert.

Lees meer »

Dienstensector Eurozone hard onderuit...

De in de Europese economie dominante dienstensector krijgt de hardste dreun van de coronacrisis, nog veel sterker dan de verwerkende industrie. Dat blijkt woensdag uit de definitieve cijfers over de bezigheden van inkoopmanagers van IHS Markit.

Lees meer »

Shell verrast met verlagen van het dividend

Vier bestuursvergaderingen waren er voor nodig, maar toen was het zover: olie- en gasmultinational Shell RDSA€15,48-10,43% zet voor het eerst in 80 jaar het mes in zijn dividend. 'Een moeilijke dag voor het bedrijf', aldus Shell-topman Ben van Beurden. 'Geen bestuursvoorzitter wil dit op zijn trackrecord, maar het is verstandig om te doen'.

Lees meer »

ECB gaat waarschijnlijk meer stimuleren...

Het gebrek aan overeenstemming binnen de Europese Raad zal de Europese Centrale Bank (ECB) dwingen tot het opvoeren van de stimuleringsmaatregelen. Daar zijn analisten die de centrale bank nauwgezet volgen het wel over eens. Maar over de vraag of dat deze week al zal gebeuren verschillen de meningen.

Lees meer »